Samkjørt mangfold

AMFI: Samasjøen har siden byens barndom vært mål for alle som vil ha ny fart i båten sin. Byens mest diverserte del? Foto: Knut GodøAMFI: Samasjøen har siden byens barndom vært mål for alle som vil ha ny fart i båten sin. Byens mest diverserte del? Foto: Knut Godø

I Samasjøen har det vært produsert, reparert og modernisert fartøy siden 1912. 

Det gamle Nielsen-verkstedet sysselsatte på sin topp på sekstitallet et kvart tusen arbeidere – i en tid da Harstad kunne liste opp minst tre andre maritime verksteder og en skog av underleverandører til det som har vært, er, og kommer til å bli – når verden om ikke lenge slutter å konvertere hydrokarboner til klimagasser – nasjonens største ressurs. Kysten.

Oppfatningene om å ha Hamek-hallen i synsfeltet er sikkert diversert, og hyppig kommentert hos folk med adresser som Holstveien, Garveriveien og Naustveien, men det er utvilsomt noe klassisk kystby over måten verft og boligbebyggelse har vokst og bredt seg ut i omtrentlig samtakt.

Samasjøen er et amfiteater ut mot en maritim scene, som fra Rabben med Punkthuset i venstre bildekant og helt bort til Samakleiva i høyrekanten – kronet med et lystårn selvfølgelig – omfavner en bydel som kan kalle seg både industricluster og boligfelt, såvel som premium destinasjon for spesialshopping og hygge.

Området byr på både signalbygg, storkarsboliger, småbyvillaer og lavblokkbebyggelse. Rekka med tomannsboliger var på femtitallet siste skrik i effektiv hverdagslagring av kjernefamilier, vi er usikre på om tilnavnet Kaninburan var uttrykk for særlig nedvurderende folketunge. Nei tror vi, og rekka ble gjentatt mange tiår senere i en lavere linje nærmere vannkanten. Det skal visstnok gå an å sette kveitevad fra verandaen. Kan det bli bedre? Tja, det gamle tankanlegget på Esso ligger nå brakk og bare venter på en sjøsprøyt av ideer.

På alle måter en bevaringsverdig miks, ørna kommer knapt over noen andre steder i verdens minste storby, der rekkehus- og lavblokk glir så inn i, og rundt hverandre, på en for øyet mer tilforlatelig og behgagelig måte. Og det slettes ikke på grunn av, men heller til tross for, historiens krumspring og rundkast.

Var det noen som sa sentrums bakside? Nei. Verftsbyen – med politikernes båter som kanskje litt for hyppige kunder. Det er her en god halvpart av den ligger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *